5.6.2022

Mikkelin Musiikkijuhlat järjestetään 31. kerran

Kansainvälisesti korkeatasoisen musiikkitarjonnan lisäksi ohjelmassa on keskustelutilaisuuksia, kulinaristisia nautintoja ja kesälomatunnelmaa.

 

– Tänä vuonna Mikkelin Musiikkijuhlat on kansainvälisempi ja monipuolisempi kuin koskaan, sanoo festivaalijohtajana vuodesta 2018 toiminut Teemu Laasanen.

Esiintyjistä suomalaisia on perinteisesti noin puolet. Tänä vuonna esiintyjiä tulee myös muun muassa Puolasta, Virosta, Itävallasta, Virosta, Unkarista ja Kanadasta.

Alun perin suomalais-venäläisenä yhteistyönä alkanut festivaali aikoo jatkossa laajentaa sekä tarjonnan monipuolisuutta että eurooppalaista yhteistyötä.

– Pääfokuksessa on yhteistyö maailman parhaiden sinfoniaorkestereiden kanssa. Olemme profiloituneet Suomen ainoaksi musiikkifestivaaliksi, jossa esiintyy aina vähintään yksi maailmanluokan orkesteri.

Perinteisesti se on ollut pietarilaisen Mariinski-teatterin orkesteri, tänä vuonna Lontoon Philharmonia johtajanaan Santtu-Matias Rouvali. Loppuunmyydyssä konsertissa solistina on viulisti Pekka Kuusisto, toiseen konserttiin lippuja vielä saa.

Nuorten soittajien sinfoniaorkesteri Vivo on esiintynyt festivaaleilla yhtäjaksoisesti vuodesta 2019. Soittajat ovat 14–26-vuotiaita. Laasanen lupaa orkesterilta nuorta energiaa parhaimmillaan.

– Kyseessä on ainoa ammattimainen ja säännöllisesti toimiva, eri puolilta Suomea tulevien nuorten soittajien sinfoniaorkesteri. He tulevat tänne aina mielellään, ja me haluamme tukea nuorten muusikoiden uraa.

 

Heviä, jazzia, kuplettia…

Ohjelmistossa on ensimmäisen kerran myös heviä, kun Hevisaurus esiintyy lastenkonsertissa. Mikkelin tuomiokirkossa kuullaan gregoriaanista laulua, ravintolaillallisella kuplettia ja päätöskonsertissa jazzyhtyeen ja Mikkelin Kaupunginorkesterin yhteisesitys. Huipputason esiintyjiä ovat myös Janoska Ensemble Itävallasta, Grammy-palkittu kuoro Vox Clamantis Virosta, sekä puolalainen jousikvartetti Equilibrium ja jazzviulisti Adam Baldych.

Virallisen ohjelmiston lisäksi järjestetään yli 50 maksutonta tapahtumaa ympäri kaupunkia.

– Viemme musiikkia sinne, missä ihmiset ovat, esimerkiksi torille. Konserttisaleissa voi sitten syventää musiikkikokemusta.

Uutta ovat musiikilliset brunssit. Isoimpien konserttien yhteyteen on suunniteltu illallismenut. Pääyhteistyökumppani Osuuskauppa Suur-Savon kanssa on sovittu, että ravintoloita pidetään auki iltamyöhään.

 

Monipuolisesti läsnä

Festivaali tekee yhteistyötä samaan aikaan järjestettävien Suomen pankin talouskonferenssin ja Päämajasymposiumin kanssa. Tavoitteena on tarjota musiikkielämyksien lisäksi yhteiskunnallista keskustelua vähän samaan tapaan kuin Pori Jazz ja SuomiAreena.

– Tarkoitus ei ole fantasioida abstrakteja asioita, vaan olla osa suomalaista yhteiskuntaa ja monipuolisesti läsnä ihmisille.

Heinäkuun alku takaa, että yleisössä ollaan lomatunnelmissa.

– Mikkelin Musiikkijuhlat on hieno yhdistelmä Saimaan ja heinäkuun kauneutta, huippuartisteja, joita ei välttämättä muualla näe, keskustelua maailman tilasta sekä hyvää ruokaa. Kaikkea ihmiselle tärkeää.

 

Ohjelmiston helmiä

3.7. Hiljaisuuden ylistys
Esiintyjät: Vox Clamantis -kuoro, Jaan-Eik Tulve, johtaja

Musiikin säveltäjät: Cyrillus Kreek, Guillaume de Machaut, Arvo Pärt

Erityistä: ”Mikkelin tuomiokirkko on juuri oikea tila tälle harvinaiselle, sielua hellivälle herkulle. Konsertin sydämenä toimii Arvo Pärtin Missa syllabica, joka on yksi säveltäjän arvostetuimpia teoksia.”

 

4.7. Avajaiskonsertti

Esiintyjät: Sinfoniaorkesteri Vivo, johtaa Erkki Lasonpalo, Otto Antikainen, viulu

Musiikki: Sibeliuksen Viulukonsertto, Dvořákin Sinfonia nro 8

Erityistä: ”Sibeliuksen viulukonserton parissa taituroi Otto Antikainen, yksi maamme edustajista tämän vuoden Jean Sibelius -viulukilpailussa.”

 

5.7. Isot Beet

Esiintyjät: Janoska Ensemble

Musiikin säveltäjät: Bach, Beethoven, Brahms, Bartók, Bernstein, Brubeck

Erityistä: ”Maailmalla suosittu kokoonpano esiintyy Suomessa ensi kerran ja yhdistää huikealla tavalla improvisaatiota, klassista sekä viihde-, jazz- ja popmusiikkia.”

 

7.7. Soittaa kuin Ruuneperi

Esiintyjät: Lontoon Philharmonia, johtaa Santtu-Matias Rouvali, Bruce Liu, piano

Musiikki: Chopinin Pianokonsertto nro 2, Tšaikovskin Sinfonia nro 5

Erityistä: Lontoon Philharmonia & Rouvali, Varsovan 2021 Chopin-kilpailun voittajan Suomen debyytti, Chopinin toinen pianokonsertto sekä Tšaikovskin viides sinfonia – siinä jo viisi erityistä asiaa!”

 

8.7. Uusi Toivo

Esiintyjät: jazzlaulaja Elena Mindru & Finnection -yhtye, Adam Baldych, viulu, Mikkelin Kaupunginorkesteri, johtaa Marjo Riihimäki

Musiikki: Jazzia Elena Mindrun uudelta levyltä Hope

Erityistä: ”Konsertin sanoma korostaa toivon merkitystä kriisien ja erilaisten uhkakuvien aikakautena ja valaa uskoa parempaan tulevaisuuteen koko ihmiskunnalle.”

 

Teksti Meri Savonen

 

Mikkelin Musiikkijuhlat

 

Mikkelin Musiikkijuhlat yhdistää klassisen musiikin parhaat perinteet uusiin teknologisiin innovaatioihin. Festivaali järjestetään vuosittain heinäkuun alussa. Juhlien konsertteja on järjestetty vuodesta 1992 alkaen kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa, Mikkelin tuomiokirkossa ja Mikkelin Pitäjänkirkossa. Festivaali tarjoaa myös paljon yleisölle maksuttomia konsertteja, seminaareja ja luentoja, jotka levittäytyvät ympäri kaupunkia.

www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi