3.1.2023

Markku Pölösen ohjaama ooppera kokoaa yhteen laajan joukon Saimaan alueen kulttuurialan tekijöitä

Oskar Merikannon Elinan surma -oopperan ensi-ilta 4.3.2023 Mikaelissa on ensimmäinen oopperaensi-ilta Mikkelissä sitten 2000-luvun alun. Samalla se on kansallisesti merkittävä hanke, joka nostaa 50 vuoden tauon jälkeen esille yhden tunnetun suomalaissäveltäjän tärkeimmistä teoksista. Oopperan tuottaa Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys yhteistyössä Saimaa Sinfonietta-orkesterin kanssa.

 

“Ooppera on kaikkein isoin taidemuoto. Orkesterin tulkitsema Merikannon kansallisromanttisen musiikin pauhu yhdistyy solistikunnan ja kuoron laulantaan. Tämä taidolla toteutetuissa lavasteissa ja puvuissa, hienoissa valoissa, täydessä maskissa, muutama osa-alue mainitakseni. Mukana toteutuksessa on laaja kirjo eri alojen ammattilaisia.

Sydäntäni lämmittää, että pääsemme todella näyttämään taitomme ja ottamaan paikkamme kansallisessa kulttuurin valokeilassa. Sinne me kuulumme ja voimmekin olla todella ylpeitä tästä produktiosta. Made in Itä-Suomi.”

           -kapellimestari Erkki Lasonpalo

 

Kapellimestari Erkki Lasonpalo

 

 

Tarina

Elinan surma -ooppera sijoittuu Vesilahdessa sijaitsevaan Laukon Kartanoon, joka oli todellisuudessakin Kurjen suvun omistuksessa lähes 400 vuotta. Elinan surma -balladin kirjoitti alunperin muistiin Elias Lönnrot vuonna 1849, ja sitä on kerrottu paljon myös näytelminä ja elokuvina. Libretto on kirjailija Jalmari Finnen käsialaa.

Tarinassa rikas kartanon isäntä Klaus Kurki tapaa Vesilahden kirkolla naapurin talon nuoren Elina-tyttären ja ihastuu. Kurki elää kuitenkin yhdessä edesmenneen vaimonsa siskon, hurjan Kirsti Flemingin kanssa. Klaus pyrkii irtaantumaan menneisyytensä painolastista ja järkeilee tämän olevan mahdollista solmimalla avioliitto nuoren Elinan kanssa. Tämä ei tietenkään sovi Kirsti Flemingille, joka ryhtyy omiin toimiinsa päästäkseen itse Klausin vaimoksi. Elinaan rakastunut Suomelan talon renki, Uolevi, tempautuu tapahtumiin mukaan.

– Elinan surman tarina sopii oopperan aiheeksi parhaiten kaikista suomalaisista kansanrunoista. Ooppera on parhaimmillaan silloin, kun lauletaan suurista tunteista ja tässä niitä riittää, toteaa Kirstin roolin laulava mezzosopraano Anu Ontronen.

Mezzosopraano Anu Ontronen

Elinan surma -ooppera, kansallisesti merkittävä sävellys

Säveltäjä Oskar Merikanto oli oman aikansa tunnetuin, rakastettu säveltäjä, jonka teoksia kuultiin paljon konserteissa ja soitettiin kodeissakin ahkerasti. Merikannon toinen ooppera, dramaattinen ja sinfoniaorkesterille sävelletty Elinan surmalla on ollut merkittävä teos suomalaisen oopperatradition syntymetreillä.

Elinan surman tulo ensi-iltaan 17.11.1910 oli Suomessa odotettu kulttuuritapaus, sillä maassa oli sävelletty vain muutama ooppera, joista suomenkielisiä oli yksi. Ihmiset matkustivat sankoin joukoin kuulemaan ensi-iltaa tai esitystä Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 1913. Oopperaa esitettiin 1910-1920-luvuilla paljon -myös Viron Kansallisoopperassa-, mutta vuoden 1933 Helsingin esitysten jälkeen teos on lämmitetty vain kerran Tampereella 1973.

-Kyseessä on merkittävä ja suuri yhteistyöprojekti, jonka tulemisesta täytyy olla hyvillä mielin. On oopperakulttuurimme kannalta tärkeää saada kunnollinen esitys oloissamme harvinaisesta oopperavanhuksesta, toteaa hankkeen suojelija, säveltäjä Aulis Sallinen.

Elinan Surman jäähyväisnäytäntö 1922.

 

Millaista on työskennellä teoksen kanssa, jota kukaan ei ole kuullut 50-vuoteen?

– Elinan Surma on ohjaajan näkökulmasta mielenkiintoisin tehtävä, minkä ala voi tarjota, koska sen saa aloittaa puhtaalta pöydältä! Kuvallista referenssimateriaalia ei ole, eikä äänitteitäkään, kertoo oopperan ohjaaja Markku Pölönen.

– Tässä oopperassa on ainekset väkevään melodraamaan ja naurettavuuden rajalla taiteilevaan patetiaan. Jalmari Finnen libretto vyöryttää tunteikasta tarinaa kuin turboahdettu telenovela ja Oskar Merikannon musiikki säestää tragedian sysimustia syövereitä tavalla, joka on kuin suoraan Douglas Sirkin melodraamoista! Pölönen intoilee.

– Innostuimme teoksesta valtavasti ESMO ry:n hallituksessa vuonna 2019 ja päätimme toteuttaa sen seuraavana suurhankkeenamme vuoden 2017 Aino Ackté -oopperan jälkeen, kertoo oopperan tuottaja Mirva Helske.

– Tarina etenee lennokkaasti ja roolihenkilöistä löytyy melkoisia tapauksia. Musiikki lauletaan suomeksi ja Merikannon kansallisromanttinen tyyli lienee pitkän oopperatauon jälkeen mikkeliläisyleisölle helposti lähestyttävää, Helske kertoo.

Korona on siirtänyt hanketta kahdesti, joten teokseen alettiin tutustua jo vuonna 2020 koronaeristyksen aikaan.

– Ensimmäiseksi tutkimme oopperan käsinkirjoitetut partituurit ja havaitsimme, että projekti täytyy aloittaa tekemällä uusi nuottieditio, jotta kukaan voi saada selville, miten kappale menee, Helske kertoo.

-Tästä eteenpäinkin hanke on edennyt seikkailuna tuntemattomaan. Saamme itse päättää hyvin monenlaisista asioista sen sijaan, että suhteuttaisimme ratkaisut olemassa olevan tradition, kuten tunnettujen teosten kanssa on tehtävä. Nyt varsinaisten harjoitusten alkaessa on upeaa nähdä, kuinka teos lavasteineen kaikkineen vihdoin muuttuu todeksi, Helske pohtii.

Ohjaaja Markku Pölönen.

 

Paljon paikallisia tekijöitä  

Elinan surma -hanke on laaja yhteistyöproduktio ammattilaisten, kulttuurialan opiskelijoiden ja intohimoisten musiikin harrastajien välillä.

Elinan surman tuottaa vuonna 2015 perustettu Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys ESMO ry. Yhdistys on tuottanut Etelä-Savon alueella useita lastenoopperoita sekä Ilkka Kuusiston Aino Ackté -oopperan maailmanensi-illan vuonna 2017. Ackté -produktio vieraili myös Helsingissä Aleksanterin teatterissa sekä Ilmajoen Musiikkijuhlilla 2019. ESMO ry toteuttaa hankkeensa aina mahdollisimman paljon maakuntaan sidoksissa olevien kulttuurialan tekijöiden kanssa.

Elinan surman päärooleissa laulaa pääosin Etelä-Savosta kotoisin olevia oopperalaulajia ja muissakin rooleissa paikallisia laulajia, mm. Anu Ontronen, Heikki Kilpeläinen, Mari Karjalainen, Laura Heinonen, Samuli Hyvärinen, Maria Mentu ja Riku Palomäki.

Baritoni Heikki Kilpeläinen

Hankkeen orkesterina toimii Saimaa Sinfonietta, eli Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterit yhdessä mikkeläislähtöisen kapellimestari Erkki Lasonpalon johdolla. Etelä-Savon koulutus- ja harrastuskentältä Mikkelistä ja Savonlinnasta mukana ovat lauluyhtye EvenioMikkelin musiikkiopiston ja Savonlinna-kuoron laulajia, Savonlinnan taidelukion OMUTE-opiskelijoita sekä lavastuksesta ja puvustuksesta vastannut SamiEdun koulutusyksikkö.

Järvi-Suomen alueella toimivat myös elokuvaohjaaja Markku Pölönen, Kouvolan kaupunginteatterin päämaskeeraaja Janita Rikkola, valoteknikko Ville Keinänen, kuoronjohtaja Matti Makkonen ja tuottaja/korrepetiittori Mirva Helske.

Hankeen toteutumisesta on kiittäminen sen tukijoita:  Etelä-Savon Kulttuurirahasto, Taiteenedistämiskeskus, Musiikinedistämiskeskus, OP Suur-Savo, Osuuskauppa Suur-Savo, Rantasalmen Osuuspankki, LähiTapiola Savo-Karjala, Suur-Savon Sähkö ja tavaratalo Carlson Mikkeli.

1.12.2022 Stellan Tähtitori, Mikkelin Kaupunginorkesterin konsertti. Solistina sopraano Mari Karjalainen, joka laulaa oopperassa Elinan roolin. Kuva: Marko Pylvänäinen

Teksti: Mirva Helske, tuottaja

 

Hanki liput tästä: ELINAN SURMA -OOPPERA – osta viralliset liput | lippu.fi

Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja Oopperayhdistys