3.3.2022

Kulttuuri kuplii energiaa ja iloa

Tänä vuonna Mikkelissä esiintyy ennätysmäärä maan kärkiartisteja, teatteri tuo näyttämölle useita kiinnostavia kotimaisia ensi-iltoja, Mikkelipuisto muuttuu kesällä vehreäksi tapahtumakeitaaksi ja Farmari 2022 -tapahtuman odotetaan vetävän noin 75 00 kävijää kaupunkiin.

Konsertti- ja tapahtumatalo Mikaeli tarjoaa kevään ja syksyn aikana tiheään tahtiin huippukonsertteja. Mikkelin ovat keikkakalenteriinsa merkinneet muun muassa Katri Helena, Tarja Turunen, Suvi Teräsniska, Andy McCoy, Pelle Miljoona, Arttu Viskari, Jari Sillanpää, Danny, Mamba sekä kymmenet muut artistit ja yhtyeet.

”Haluamme tarjota mahdollisimman laaja-alaisesti tilaisuuksia ja katsoa, minkälainen tarjonta yleisöä kiinnostaa. Teemme yhteistyötä Hyvinkää-salin kanssa, joten pystymme nyt kilpailemaan entistä paremmin isojen konserttitalojen kanssa kiinnostavista artisteista. Suunnittelemme yhdessä jo ensi vuotta”, Mikaelin toimitusjohtaja Antti Kalliomaa taustoittaa ja vinkkaa, että ensi vuoden alkuun on jo sovittu ainutlaatuinen kansainvälinen vierailu.

Vuoden uutuuksiin kuuluu Saimaa Stadiumin ja Mikkelin kaupungin järjestämä suuri vappuspektaakkeli, jossa Linnan juhlista tuttu Kaartin Combo esiintyy yhdessä kaupunginorkesterin ja Maria Lundin kanssa.

”Kaartin Combo ei ole aiemmin esiintynyt vastaavassa tanssittavassa konsertissa, joten aika harva on aikaisemmin päässyt tanssimaan sen tahtiin. Nyt olemme rakentaneet yleisölle erilaisia lippupaketteja.”

Sekä Saimaa Stadiumin että Mikaelin toimitusjohtajana toimiva Kalliomaa on ottanut roolia uusien yhteistyöfoorumien rakentajana. Kalevankankaalla nähdään Farmarimessujen jälkeen muun muassa Mikkelin musiikkijuhlien aloitteesta yksi tapahtuman gaalakonserteista.

”Kun korona hiljensi tekemistä, meille Kalevankankaan toimijoille jäi aikaa istua saman pöydän ääreen miettimään, miten viemme asioita yhdessä eteenpäin ja lisäämme seudun tapahtumatarjontaa. Meillä on nyt loistavat tilat ja mahdollisuus toteuttaa yhdessä hyvinkin suuria tapahtumia ja tarjota tapahtumien järjestäjille hienot puitteet tekemiseen.”

Teatteri tarjoaa lohtua ja huumoria

Loppuvuonna Mikkelin teatterissa nähdään neljä ensi-iltaa, joissa riittää huumoria.

”Haluamme tarjota yleisölle mahdollisimman paljon kotimaisia tekstejä ja tuoda uutta, tuoretta näkemystä myös klassikkonäytelmiin”, teatterinjohtaja Aleksander Anria kertoo

Kantaesityksenä pyörii kotimainen komedia Perinnönjakajat, jonka tekstin ovat kirjoittaneet Reidar Palmgren ja Tapio Liinoja. Huhtikuussa ensi-iltansa saa ranskalainen komedia Täydellinen lauantai. Molemmat ohjaa teatterinjohtaja Anria.

Naisvuoren kesäteatterissa raikuvat Gösta Sundqvistin suosikkikappaleet Mitä kuuluu Marja-Leena -näytelmässä, joka pohjaa Otto Kanervan ja Mikko Kivisen tekstiin.

Syksyn ensi-illoista toinen on Samuli Reunasen dramatisoima, Maiju Lassilan tekstiin perustuva Tulitikkuja lainaamassa ja toinen Tero Heinäsen dramatisoima Maria Jotunin Kultainen vasikka.

Helmikuun lopulla sai ensi-iltansa Hanna Rytin koko perheelle dramatisoima Liisa ihmemaassa -näytelmä, jossa hyödynnetään näyttävää visualisointia, kuten 3D-tekniikkaa.

Vierailuesityksiään pitävät vuoden mittaan teatterissa muun muassa Martti Suosalo, Pate Mustajärvi, Mika Tepsa, Maria Lund ja Päivi Pylvänäinen.

”Emme peruneet viime vuodelle sovittuja vierailuja, vaan toivomme, että ne pystytään toteuttamaan tänä keväänä.”

Esityksistä vain Tatu ja Patu siirtyy ensi vuoden syksyyn. Teatterissa on noudatettu korona-ajan alusta asti toimia, joilla varmistetaan teatterielämys turvallisesti.

”Haluamme tarjota yleisölle lohtua, energiaa, iloa ja hyviä kokemuksia. Tervetuloa teatteriin katsomaan vaikka kaikki esityksemme.”

Mikkelipuisto pursuaa tapahtumia

Kuva: Mikko Kankainen

Entistä vehreämpi, aktiivisempi ja täynnä tapahtumia, Osuuskauppa Suur-Savon majoitus- ja ravintolapalveluiden markkinointipäällikkö Liisa Gummerus kuvaa uudistuvaa Mikkelipuistoa.

Osuuskauppa järjestää kesällä paljon omia tapahtumia ja tekee yhteistyötä yrittäjä Henna Huuhkan Tapahtumatuotanto Hillittömän kanssa.

Yksi uutuuksista on puiston oma juhannusjuhla. Tutuista tapahtumista ensi kesänä puistossa nähdään kaupunkifestivaali Saimaa Food Fest, St. Michel Summerfest sekä viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetty Saimaa Sounds.

”Summerfestin esiintyjistä on jo julkaistu kaksi eli Tuure Kilpeläinen ja Kaija K. Kevään mittaan kerromme lisää nimiä.”

Lisäksi Mikkelin musiikkijuhlat järjestää puistossa oman konsertin. Musiikkijuhlien liput tulevat myyntiin maaliskuun alussa.

”Meillä on jo sovittuna paljon yksipäiväisiä tapahtumia, joista julkaistaan tiedot myöhemmin. Puistoon ja sen tapahtumiin on helppo tulla fiilistelemään, nauttimaan maisemista tai vaikka testaamaan uusia grillipaikkoja. Tarjolla on myös suppilautoja, kanootteja ja lapsille leikkipuisto.”

Osuuskaupan iltaravintoloiden esiintyjäillat pyörähtävät käyntiin maaliskuun alussa koronarajoitusten lieventyessä.

”Meille on tulossa show & dinner -tyyppistä tarjontaa, Murhamysteeri-illallisia ja pikkujoulukaudenkin esiintyjät on jo lyöty lukkoon.”

Farmari-messut on kesän huipputapahtuma

Kalevankankaan tapahtumajärjestäjät kokoavat voimansa varmistaakseen, että Farmari-messujen vierailla on entistäkin hienompi messualue käytössään. Messuvieraita odotetaan jopa 75 000.

Messualue rakentuu jäähallin edessä olevalla paikoitusalueella ja lisäksi käytössä ovat niin Saimaa Stadiumin, jäähallin kuin raviradankin tilat. Suosittu eläinalue sijoittuu raviradan tallialueelle.

”Farmari on meille Kalevankankaan toimijoille hyvä näytön paikka siitä, miten alue ja tilat sopivat vastaavien isojen tapahtumien järjestämiseen”, Mikkelin raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen arvioi.

Yhteistyötä tiivistää ns. Kalevankankaan nyrkki, joka kokoaa joka toinen viikko alueen operatiivisten toimijoiden toimitusjohtajat saman pöydän ääreen tuotteistamaan palveluita ja tekemään konkreettisia avauksia. Yksi tavoitteista on saada Mikkeliin uusia yleisötapahtumia.

”Vuotuisesti järjestettävien tapahtumien lisäksi meitä kiinnostavat vuosittain paikkaa vaihtavat tapahtumat”, hän vinkkaa tapahtumien järjestäjille eri puolilla maata.

Suunnitelmissa on myös lisätä omakustanteisia tapahtumia, kuten konsertteja.

”Niitä järjestämällä haluamme näyttää laajemminkin alueen hyviä ominaisuuksia. Isoja konsertteja suunnittelemme esimerkiksi raviradan keskialueelle.”

Suurista tapahtumista käydään kovaa kilpaa.

”Suunnitelmissa on myös ns. Tapahtumakassa, jolla voitaisiin parantaa tarvittaessa Mikkelin kilpailukykyä tiukoissa kilpailutilanteissa. Meitä kiinnostaa yhteistyö myös eri lajiliittojen kanssa, jotta saisimme kaupunkiin isojakin kansainvälisiä tapahtumia.”

 

Lisätietoja:

Konsertti- ja tapahtumatalo Mikaelin tapahtumat: https://mikaeli.fi/tulevat-tapahtumat/

Mikkelin teatterin esityskalenteri: https://www.mikkelinteatteri.fi/esityskalenteri/

Mikkelipuiston tapahtumat: http://www.mikkelipuisto.fi

Mikkelin raviradan ravitapahtumat: https://www.mikkelinravirata.fi/kalenteri.html

Osuuskauppa Suur-Savon ravintoloiden tapahtumat: http://www.raflaamo.fi/fi/mikkeli/tapahtumat

Saimaa Stadiumin tapahtumat: https://www.saimaastadiumi.fi/tapahtumat

 

Teksti: Päivi Kapiainen-Heiskanen